Infraestructura comuna

Les comunitats de veïns tenen la possibilitat de fer una instal·lació de cable i/o WiFi a l’interior de l’edifici per compartir una fibra òptica entre tots els veïns. Aquesta fibra òptica pot ser contractada a nom de la comunitat.

Cal tenir en compte mecanismes de seguretat en xarxes per aïllar les xarxes internes de cada veí/na i assegurar que cap d’ells acapara l’ample de banda fent-ne un mal ús. Són els mateixos mecanismes que es tenen en compte en vivers d’empreses, per exemple.

Aquesta solució és més complicada a curt termini, però si la crisi de la Covid-19 s’allarga, és sens dubte una molt bona solució per la qualitat de la connexió resultant i pel baix cost mensual que suposa per als veïns. De fet, aquesta solució s’està aplicant ja fa anys des de MSF en comunitats.

Alhora, en edificis de nova construcció, des de l’any 1998, i amb posteriors modificacions al 2004 i 2011 (amb modificacions menors posteriors), existeix l’obligatorietat que hi hagi una Infraestructura Comuna de Telecomunicació (ICT), a partir de la qual es facilita la interconnexió de tots els habitatges i facilita l’accés a la banda ampla.